FVD is onderdeel van het grote bedrog, en wie dat benoemt wordt aan het kruis genageld

Ik heb de afgelopen dagen grote hoeveelheden kritiek en haat over me heen gekregen omdat ik mij kritisch heb uitgelaten over FVD. Ik snap dat deze kritiek voor mensen als een verrassing komt, maar ik ben zelf de afgelopen weken in een vrij korte tijd “wakker geworden” over het feit dat FVD net als de andere partijen een rol speelt in het grote bedrog achter de totalitaire machtsgreep. Ik voel het dan uiteraard ook als mijn plicht om dit met de wereld te delen, want het laatste dat we nu kunnen gebruiken is vals geloof in “controlled opposition”.

Mijn inzicht en ommezwaai over de FVD kwam toen ik het inzicht kreeg dat er verschillende vormen van controlled opposition zijn. Je hebt ten eerste partijen als BBB en NSC. Zij zijn valse oppositie, omdat ze het ene zeggen maar het andere doen. BBB zegt voor de boeren op te komen, terwijl de partij in de praktijk de uitkoop-agenda gewoon voortzet, maar dan in een ander jasje. NSC zegt voor bestuurlijke vernieuwing te zijn, terwijl de partij in de praktijk gewoon het CDA met een ander sausje is. Dit type valse oppositie kun je herkennen aan het feit dat het stemgedrag niet overeenkomt met hun praatjes en beloftes.

Lees meer over de problemen met BBB en NSC:
House of Cards in Den Haag: reconstructie van het strategische plan achter BBB en NSC

FVD is van een ander soort controlled opposition. Hun kritiek op het regeringsbeleid is scherp en terecht, en ze vertalen dat ook in concrete acties en stemgedrag. Maar zij gaan in hun oppositie enkel in de uiterste flank zitten, waardoor ze geen redelijk alternatief bieden waar de brede meerderheid van Nederland zich in kan vinden. FVD graaft zich steeds verder vast op de rechterflank, en is daardoor geen aantrekkelijke partij voor het overgrote deel van de Nederlanders dat gematigd rechts of gematigd links is. Op die manier blokkeren ze verdere groei van het verzet, en zetten ze de boel helemaal vast.

Dat blijkt ook uit allerlei concrete dossiers. Ik beschreef eerder al hoe ze op het thema woke vlijmscherp zijn in hun kritiek, maar ze maken geen onderscheid tussen woke extremisme en gewone LHBTI-emancipatie. Daarmee jagen ze het overgrote deel van de Nederlanders tegen zich in het harnas dat juist nationale trots haalt uit het feit dat Nederland een rijke geschiedenis heeft van tolerantie en acceptatie met betrekking tot LHBTI. Dat Baudet niets kan met de verwarde non-binaire Bram is duidelijk en terecht, maar wat gaat zijn partij doen voor échte transgender en intersekse personen? Dat wil Nederland wel horen, maar FVD zwijgt.

Lees meer over de wijze waarop FVD polarisatie aanjaagt op het LHBTI-thema:
De NPO zette een non-binaire val uit voor Thierry Baudet, en hij liep er met open ogen in

Op het thema migratie hetzelfde verhaal. FVD is de enige die benoemt wat er écht speelt op het migratiedossier. Er is niet slechts sprake van veel teveel instroom, maar daar lijkt een kwaadaardige agenda van “omvolking” achter te zitten die de Europese volkeren tot in het hart moet ondermijnen. Maar ook hier geven ze geen redelijk alternatief. De oplossing is natuurlijk niet om migratie volledig te stoppen en om geen enkele vluchteling het land meer binnen te laten. Nederland is nou eenmaal een multiculturele samenleving en waar de integratie goed verloopt is dat ook een aanwinst. Vluchtelingen opvangen die echt in nood zitten hoort nou eenmaal bij de internationale mensenrechten. Door dit allemaal niet te benoemen vervreemdt FVD een groot deel van het electoraat van zich, en creëert de partij enkel polarisatie.

We zien op elk dossier dezelfde tendens. FVD wil terecht een Nexit, maar ze praten niet over hoe ze Europese samenwerking dan wel willen vormgeven. Ze nemen het op hol geslagen klimaatbeleid terecht onder vuur, maar benoemen niet wat ze dan wel willen doen om de balans tussen mens en planeet te herstellen. Ze zijn terecht kritisch op het Corona- en stikstofbeleid, maar zeggen niet hoe ze Nederland dan wel willen beschermen tegen virusuitbraken en bodemvervuiling. De opmerkingen van Baudet dat Corona niet meer dan een verkoudheidsvirusje is, dat CO2-uitstoot geen enkel probleem is en dat er helemaal geen stikstofprobleem bestaat, helpen natuurlijk niet mee aan een oplossing. Integendeel.

Lees meer over hoe het falende Coronabeleid wél goed vormgegeven had kunnen worden:
Het falende coronabeleid laat zien dat democratisering van wetenschap broodnodig is

Op deze wijze polariseert FVD het politieke landschap en zetten ze de weg naar het genuanceerde midden op slot, terwijl dat de enige plek is van waaruit de gewone Nederlanders nu een vuist kunnen maken tegen het oprukkende totalitarisme. We hebben een brede volksbeweging nodig waarin mensen van links tot rechts verenigd kunnen worden. FVD daarentegen graaft zich steeds verder vast op de uiterst rechterflank. Op deze manier verhinderen ze de groei van een brede volksbeweging die echt een serieus antwoord heeft op de totalitaire terreur en de ondermijning van de Nederlandse soevereiniteit.

Het is dus duidelijk dat FVD het verzet meer kwaad dan goed doet. Maar betekent dat ook dat hier opzet in het spel is? Zou het zo kunnen zijn dat FVD “van bovenaf” wordt aangestuurd om het politieke landschap te verdelen en een echte brede volksbeweging te verhinderen?

Ik zou daar zelf niet naïef over zijn. We weten dat het bedrog achter de totalitaire machtsgreep zeer ver gaat en dat er een vergaande mate van infiltratie en manipulatie gaande is. Wie goed naar de organisatie van de FVD kijkt, wordt bovendien ook niet gerustgesteld.

Ten eerste is er het web van BV’tjes om de partij heen. Bij Nieuwsuur kwamen deze week alvast vijf BV’s aan bod: THPB Media, Columbus Services BV, Amsterdam Media Groep BV, Eerlijk Eten BV en Forum voor Democratie BV. En er zijn er wellicht nog veel meer waar we niet van weten. Deze bedrijven ontplooien allerlei soorten commerciële activiteiten: consultancy, maaltijdboxen, tickets, merchandise, uitgeverij, en ga zo maar door.

Het is natuurlijk een slecht idee om politiek en commercie zo met elkaar te vervlechten. Het is geweldig dat FVD de grootste ledenpartij van Nederland heeft kunnen worden en dat ze zo’n lokaal vertakt supportnetwerk hebben. Maar om vervolgens deze aanhang ook te gebruiken voor het maken van winst riekt naar exploitatie en belangenverstrengeling.

Ik weet natuurlijk niet wat er precies speelt bij FVD en zeg niet dat er dingen mis zijn, maar dat de zelfverklaard kritische FVD-achterban zich niet veel kritischer opstelt naar de eigen partijstructuur vind ik wel merkwaardig. In 2020 werd de partij nog op de vingers getikt omdat voor het derde jaar op rij een rammelende jaarrekening werd geconstateerd. Met het inmiddels gegroeide web aan bedrijfjes zijn de mogelijke belangen van investeerders er bovendien niet transparanter op geworden.

Het is onbegrijpelijk dat de zelfverklaard kritische FVD-achterban in de huidige tijd niet veel meer transparantie eist over de complexe financiële structuur achter de FVD. We weten dat de totalitaire wereldorde overal probeert te infiltreren via investeringen met investeringsmaatschappijen als Blackrock en Vanguard. Het is niet de vraag óf ze dat ook bij de FVD proberen, maar hóe. Het is dus essentieel dat een verzetsbeweging robuuste checks & balances inbouwt om een dergelijke financiële infiltratie te voorkomen. Dat vraagt niet enkel inzage in de jaarverslagen, maar ook in de volledige boekhouding van alle achterliggende BV’s. Hier is bij de FVD allemaal helaas geen sprake van.

Lees meer over het zorgelijke gebrek aan controle en kritiek op de FVD:
FVD-achterban ziet overal (terecht) “controlled opposition”, maar de eigen partij wordt niet met dezelfde kritische blik bekeken

Eigenlijk is het ook geen relevante vraag of de beweging geïnfiltreerd is of niet: het resultaat is hetzelfde. De leden hebben niets in te brengen in de partij. Er is geen interne democratie. De partij kenmerkt zich door een angstcultuur: wie kritiek levert vliegt eruit. Medewerkers worden opgebrand, gebruikt en in de vuilbak gegooid. Iedereen is overwerkt. De partij organiseert zich niet bottom up rond principes, maar top down rond personen aan wie continu loyaliteit getoond moet worden als je kans wil maken om op te klimmen. De actieve leden en de vrijwilligers zijn buitenspel gezet. Niemand uit de achterban komt bovenaan de kandidatenlijst van de Tweede Kamer: die plekken zijn enkel gereserveerd voor een kleine groep loyale vertrouwelingen.

Electoraal gezien is FVD bovendien een grote mislukking. Ze verschrompelen elk jaar. Sinds 2019 is er enkel verlies bij alle verkiezingen. De tractie onder de kiezers is allang weg. Iedereen in Nederland heeft allang besloten of ze Baudet trekken of niet. En dat zijn er nog maar weinig. Bij iedere andere partij was Baudet na zoveel nederlagen allang de laan uit gestuurd, omdat de partij groter zou moeten zijn dan de lijsttrekker. Zeker als je zulk groot talent als Gideon van Meijeren in huis hebt. Maar zelfs Van Meijeren lijkt eeuwig tot de derde plek veroordeeld.

Of er nou sprake is van een complot of niet: FVD is een doodlopende weg en een grote blokkade voor de ontwikkeling van een stevige verzetsbeweging in Nederland. We leven in levensgevaarlijke tijden en kunnen ons het populistische geklungel van FVD absoluut niet veroorloven. Het is onterecht dat ik zulke harde kritiek, haat en verdachtmakingen heb ontvangen via de sociale media door dat te benoemen. Er is maar één partij die belang heeft bij een taboe op open en vrije kritiek op elkaar, en dat is het corrupte establishment.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close