FVD-achterban ziet overal (terecht) “controlled opposition”, maar de eigen partij wordt niet met dezelfde kritische blik bekeken

Eerlijk gezegd ben ik nogal geschrokken van de inzichten die ik de afgelopen dagen opdeed over de positie van FVD ten aanzien van woke en LHBTI. Ik zie daarin aanwijzingen dat ZELFS FVD (!) controlled opposition is, ofwel uiteindelijk alsnog wordt aangestuurd door de boeven achter het surveillancekapitalisme.

Lees meer over mijn kritiek op de houding van FVD ten aanzien van woke en LHBTI:
De NPO zette een non-binaire val uit voor Thierry Baudet, en hij liep er met open ogen in

Ik denk dat het in deze gevaarlijke tijd van oprukkend totalitarisme – met overal infiltratie, manipulatie en psy-ops – belangrijk is dat we geen heilige huisjes hebben en overal kritisch naar kijken. Dus ook, of misschien wel juist, naar het hart van ons “eigen verzet”. Zou het kunnen dat de “deep state” ook in FVD geïnfiltreerd is, bijvoorbeeld via investeringen of giften? Ik vind zelf dat we niet naïef moeten zijn en dat er voldoende reden is om het antwoord op deze vraag op zijn minst serieus te verkennen.

Toevallig maakte Nieuwsuur gister een item over de financiële structuur achter FVD. Wat meteen opvalt is het groeiend web aan bedrijfjes. Bij Nieuwsuur kwamen alvast vijf BV’s aan bod: THPB Media, Columbus Services BV, Amsterdam Media Groep BV, Eerlijk Eten BV en Forum voor Democratie BV.

Deze bedrijven ontplooien allerlei soorten commerciële activiteiten: consultancy, maaltijdboxen, tickets, merchandise, uitgeverij, en ga zo maar door. Volgens Baudet is hier niets vreemds aan. Hij noemde deze bedrijven in Nieuwsuur zelfs een vorm van “liefdadigheid”, omdat hij er een onafhankelijke en zelfbedruipende kritische infrastructuur mee kan bouwen, die zich uiteindelijk kan meten aan de infrastructuur van het establishment, het “kartel” zoals FVD dat noemt. Presentatrice Mariëlle Tweebeeke constateerde droog dat het dan om “commerciële liefdadigheid” gaat.

Nieuwsuur constateerde in de uitzending dat de bedrijven niet altijd leveren wat ze beloven. Het maaltijdboxbedrijf bijvoorbeeld bleek (in elk geval een deel van) het vlees bij een groothandel in te kopen in plaats van bij een boer, en ook aardappels en noedels kwamen niet zoals beloofd uit Nederland. Dat kwam op mij allemaal vooral over als spijkers op laag water zoeken. Er gaat overal altijd wel wat mis, en ik heb er alle vertrouwen in dat deze bedrijven met de beste bedoelingen prima diensten en producten leveren.

Maar toch is er reden tot zorg, zo vond ook een kritisch FVD-lid dat aan het woord kwam in de uitzending. Hij vindt dat alle commerciële activiteiten van FVD helemaal niet bij een politieke partij thuis horen: “Wat ik zie ontstaan is een Forum-wereld, een community die ze proberen op te richten, en daar krijg ik een beetje sekte-achtige ideeën bij. Daar heb je ook één grote leider, en het heeft altijd met geld verdienen te maken. Dat moet het hier niet worden, en daarom haak ik af.”

Het doet mij vooral deugd dat deze kritiek ook vanuit FVD-kant komt. Soms maak ik me namelijk wel zorgen over het kritisch vermogen van de FVD-achterban. Tenminste, de achterban is natuurlijk zeer kritisch, en dat is geweldig. Maar er is soms wel een blinde vlek voor wat er misgaat of zou kunnen gaan binnen de eigen partij. Het lijkt erop dat veel FVD’ers wel scherp naar andere partijen kijken op zoek naar “controlled opposition”, maar dat ze het moeilijk vinden diezelfde kritische blik naar binnen te richten.

Ik weet natuurlijk niet wat er precies speelt bij FVD en zeg niet dat er dingen mis zijn, maar dat de zelfverklaard kritische FVD-achterban zich niet veel kritischer opstelt naar de eigen partijstructuur vind ik wel merkwaardig. In 2020 werd de partij nog op de vingers getikt omdat voor het derde jaar op rij een rammelende jaarrekening werd geconstateerd. Met het inmiddels gegroeide web aan bedrijfjes zijn de mogelijke belangen van investeerders er bovendien niet transparanter op geworden.

We leven in een tijd waarin grote en schimmige investeringsmaatschappijen als Blackrock en Vanguard overal invloed kopen via investeringen. Het lijkt me daarom van essentieel belang dat leden van een verzetspartij absolute transparantie en inzage in alle financiële stukken en transacties eisen van die partij. Het is mij onvoldoende duidelijk of die kritische checks & balances bij FVD en de complexe financiële structuur erachter goed zijn ingebouwd.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close