Minister-President Omtzigt zal het globale surveillancekapitalisme verder uitrollen in Nederland

Pieter Omtzigt ligt al geruime tijd aan kop in de peilingen, maar heeft ook qua persoonlijkheid de beste papieren om de volgende premier van Nederland te worden. Hij zal met zijn ingetogen karakter en zijn dwangmatige obsessie met zuivere procedures de Nederlanders het beste voor de gek kunnen houden dat hij integer is.

In werkelijkheid is Omtzigt net zo gevaarlijk, bureaucratisch en zielloos als Rutte. Omtzigt houdt van zuivere procedures, maar op de inhoud is hij niet zuiver. Daar waait hij alle kanten op en stemt hij al sinds zijn vertrek van het CDA grotendeels mee met het corrupte establishment. Omtzigt is net als Rutte in alle opzichten een lakei van het globale surveillancekapitalisme.

Het stemgedrag van Omtzigt op een aantal veelzeggende moties

Omtzigt zal zich profileren op de thema’s bestuurlijke vernieuwing en bestaanszekerheid. Hij zal een districtenstelsel willen invoeren, en bovendien het gehele toeslagenstelsel op de schop willen doen. Dat zal allemaal mooi lijken. Maar er zijn veel addertjes onder het gras van zijn voorstellen te verwachten, waardoor mensen minder te zeggen krijgen en afhankelijker worden van de overheid.

Lees meer over de problemen met Pieter Omtzigt:
Van Pieter Omtzigt hoeven we geen echte verandering te verwachten

In de Tweede Kamer zal hij wel een meerderheid halen met VVD, BBB en PvdA/GL. In de Eerste Kamer zal hij echter geen meerderheid hebben, dus zal hij met name de PVV te vriend moeten houden. Dat is natuurlijk geen probleem, de spanning tussen hem en PVV lijkt vooral geveinsd. Omtzigt is in veel opzichten een rechtse politicus die niet erg anders denkt dan Wilders.

Lees meer over het strategische plan achter de partij van Pieter Omtzigt:
House of Cards in Den Haag: reconstructie van het strategische plan achter BBB en NSC

Als de formatie moeizaam gaat (en het zal niet boteren tussen Van der Plas en Timmermans, of in elk geval hebben beiden er baat bij dat zo te laten lijken) kan hij er ook voor kiezen om een minderheidskabinet te vormen met enkel de VVD, om dan per dossier meerderheden bij elkaar te sprokkelen in zowel TK als EK. Dit kan hij dan presenteren als “bestuurlijke vernieuwing”, terwijl het zijn eigen macht in werkelijkheid alleen maar zal vergroten, omdat het bestuur dan nog meer rondom zijn persoon als verbinder komt te hangen.

Hij kan net als Rutte de kabinetten waarschijnlijk tussendoor laten vallen als het hem te lastig wordt zonder dat hem dat electoraal de kop kost. Ik verwacht dus regelmatig tussentijdse verkiezingen om een beetje te herschikken, zonder dat de regering daar zelf erg onder lijdt.

Lees meer over de uitrol van The Great Reset in Nederland:
Massaal vertrek van politici luidt nieuwe fase in van de uitrol van het surveillancekapitalisme

Dit alles betekent dat de kabinetten-Omtzigt opportunistisch zowel linkse als rechtse gedaantes zullen aannemen. En dan bedoel ik het slechtste van rechts (vijandigheid naar multiculti, neoliberale politiek, autoritair bestuur) en het slechtste van links (bemoeizucht, op hol geslagen beleid op het gebied van klimaat en migratie, morele superioriteit).

Er liggen ook wat kansen. Woke zal het moeilijker krijgen. Het kiesstelsel moet inderdaad op de schop. Net als de toeslagen. Dus hij gaat dingen openbreken, helaas met slechte bedoelingen, maar dat betekent niet dat mensen met goede bedoelingen daar niet in kunnen springen.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close