Update professionele plannen 2023: meer wetenschap

Graag geef ik een update over mijn professionele plannen voor 2023, zodat het voor mijn netwerk helder is waar op dit moment mijn prioriteiten liggen.

  • Terugkeer naar wetenschap: ik zal vanaf dit jaar meer tijd gaan besteden aan wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijk publiceren. In 2016 had ik juist besloten om mijn wetenschappelijk werk op een laag pitje te zetten om mijn onderneming op te zetten en uit te bouwen. Ik voelde dat ik daar de meeste impact kon maken, en ik voelde me opgesloten in de “ivoren toren” van de wetenschap. Inmiddels voel ik dat ik toch weer het beste van dienst kan zijn in de wetenschap, omdat een aantal academische debatten waar ik expertise in heb in mijn ogen een fundamentele interventie nodig hebben. Los van onderzoek doen blijf ik ook onderwijs geven op de UvA. In het derde jaar van de bachelor Interdisciplinaire Sociale Wetenschap (ISW) geef ik les over het democratiseren van wetenschap en technologie.
  • Publicatie over androgynie: zoals al eerder aangekondigd ben ik bezig met een publicatie over gender. Ik wil graag een interventie doen in het gepolariseerde debat over gender, en het onderwerp helemaal opnieuw overdenken om voorbij de dubbele houdgreep tussen constructivisme en essentialisme te komen. Ik ben zelf tot de conclusie gekomen dat androgynie daarvoor ideaal is, en daar wil ik anderen graag ook van overtuigen. Ik dacht eerst aan een Nederlandstalig publieksboek, maar heb inmiddels besloten dat ik eerst ga voor een Engelstalig wetenschappelijk boek. Uiteindelijk komen de maatschappelijke spanningen over gender in mijn ogen voort uit een patstelling in de wetenschap, dus daar wil ik me nu eerst in mengen. Ik heb inmiddels een goede co-auteur en een mogelijk geschikte wetenschappelijke uitgever gevonden. Zodra er een concrete “bookdeal” is kom ik naar buiten met meer informatie.
  • Onderzoek naar homofobie: ik ben al een tijdje bezig om een nieuw wetenschappelijk onderzoek naar homofobie op te zetten. Ik ben bezig met een onderzoekscoalitie opzetten en met het werven van fondsen. Ik heb daarin een paar zeer veelbelovende partners gevonden, en de onderzoeksgroep begint zich te vormen. Ook heb ik al wat veldwerk gedaan om ideeën uit te testen en om netwerken te bouwen in het veld. Later in 2023 kom ik met meer informatie hierover naar buiten.
  • Nieuwe aanpak tot diversiteit ontwikkelen: in 2016 was ik een van de pioniers op het gebied van diversiteit en inclusie: ik heb als trainer en adviseur inmiddels zo’n 20 organisaties begeleid in het ontwikkelen van diversiteitsbeleid. Ik ben als ondernemer ontzettend gegroeid en ben erg trots op de producten die ik ontwikkeld heb. Ik ben door de zorgelijke opkomst van woke ook tot de conclusie gekomen dat diversiteitsbeleid zoals dat nu wordt vormgeven op een dood spoor zit, en dat het roer helemaal om moet. Ik werk daarom in 2023 aan herstructurering van mijn onderneming. Ik ga werken aan een nieuwe methode om het empathisch vermogen in organisaties en andere sociale systemen te vergroten. Deze methode neemt in zijn geheel afstand van statische meerderheids- en minderheidsgroepen, en werkt in plaats daarvan met een “brede definitie” van diversiteit en met verschillen in algemene zin. De methode zal erop gericht zijn om dynamische verschillen die voorkomen in alle netwerken te democratiseren. Met de methode krijgen niet alleen verschillende mensen, maar ook de verschillende aspecten van de materiële wereld zo goed mogelijk een stem. Deze methode is erop gericht om systemen te helpen met de diepste polarisaties om te gaan, en is alleen geschikt voor systemen die echt een radicale omslag willen maken richting een nieuwe empathische wereld. Het komende jaar zal vooral in het teken staan van het uitwerken van de problemen met de huidige dominante aanpak tot diversiteit en inclusie, en hoe die in de nieuwe aanpak opgelost zullen worden. Maar uiteindelijk zal ik ook trainingen ontwikkelen voor iedereen die interesse heeft om deze nieuwe methode te implementeren.

Een creatief en ondernemend 2023 toegewenst!

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close