Het Watermantijdperk is deze zonnewende twee jaar oud: tijd voor schaduwwerk

We naderen de zonnewende van 2022, en dat betekent dat we alweer twee jaar in het Watermantijdperk leven. Dat nieuwe astrologische tijdperk begon op 21 december 2020 met de Grote Conjunctie van Jupiter en Saturnus.

De start van het Watermantijdperk is een gigantische astrologische gebeurtenis. Het was de start van een nieuwe Platonische maand (wat eens in de 2000 jaar voorkomt), en zelfs de start van een geheel nieuw Platonisch jaar (wat eens in de 24.000 jaar voorkomt).

Carl Jung legde via het mechanisme van synchroniciteit uit hoe dit soort grote bewegingen in de sterren parallel lopen met grote veranderingen in de collectieve menselijke psyche. Hij schreef in zijn werk uitgebreid over hoe het Watermantijdperk een grote wende in de mensheid zal inluiden, met alle ruimte voor eenheid en vrede.

Maar Jung benadrukt dat deze grote maatschappelijke omslag alleen kan plaatsvinden als we een angstaanjagende uitdaging overwinnen. De extreme tegenstellingen die de huidige samenleving kenmerken, zullen verenigd moeten worden. Dat begint en eindigt volgens Jung met het aankijken van onze eigen innerlijke gespletenheid.

Volgens Jung is elk mens in de huidige tijd innerlijk gespleten, omdat we allerlei agressief en kwaadaardig gedrag hebben genormaliseerd. Hier zijn we ons niet van bewust, omdat we dit hebben weggestopt in onze schaduwzijde. Daarom is het volgens Jung van essentieel belang om het onbewuste kwaad in onszelf nu volledig in de bek te kijken. Dat kan alleen via een proces van innerlijk werk dat Jung schaduwwerk noemde.

Dit proces is niet met argumenten of redeneringen te doorlopen, maar kan alleen in jezelf ervaren worden. Pas als we deze kwaadaardigheid volledig in de bek durven te kijken, zal de weg naar een nieuwe empathische wereld openen.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close