FVD en Viruswaarheid hebben het verzet tegen de coronastaat geleid, wat kan links daarvan leren?

Het worden interessante geschiedenisboekjes over deze tijd. Het centrum-liberale establisment dat de coronacrisis misbruikte voor het neerzetten van totalitaire politiek, links die medeplichtig is, en nieuw rechts die het verzet aanvoert.

Ik snap alle kritiek die er te geven is op Willem Engel, Viruswaarheid, Thierry Baudet, Gideon van Meijeren en FVD. Die kritiek heb ik hier zelf ook vaak genoeg geuit. In een wereld waarin zij aan de macht zijn, zal ik hen ook bestrijden vanuit mijn linkse idealen. Er zijn een hoop verschillen tussen hun wereldbeeld en dat van mij.

Maar wanneer gaat men beseffen dat zij in de context van het huidige oprukkend surveillancekapitalisme niet de slechteriken zijn, maar juist de verzetshelden? En dat zij ook zo de boeken in zullen gaan?

Lees mijn artikel over de gevaarlijke technocratische agenda achter het coronabeleid (2020):
Why We Have To Resist The Technological Covid-19 Agenda

De links-progressieve mens is altijd snel met het wijzen naar de ander en het wijzen op het gevaar van rechts. Maar als zij vinden dat het verzet anders of beter moet, zullen zij eerst de eigen medeplichtigheid aan de autoritaire tijdgeest in de bek moeten kijken.

Doordat links zich zo heeft laten corrumperen door het neoliberalisme, hebben de Willem Engels en de Thierry Baudets een open speelveld gekregen in hun verzet. En je kunt zeggen wat je wilt, maar die kans hebben ze aangegrepen en beheerst ingekopt.

Ik vond het heel goed, de rechtszaken die Viruswaarheid aanspande tegen de Nederlandse staat en initiatieven als de grondwetsschendende Coronapas, en hoe zo een stok in de spaken werd gestoken van onze regering die de grondrechten op geen enkele manier meer serieus nam.

Ik vond het heel goed, de speeches van Van Haga, Baudet en Van Meijeren waarin de corruptie van Rutte, Kaag, Pfizer en het World Economic Forum feilloos werden blootgelegd. En waarin terecht werd gewezen op de waanzin van het coronabeleid, dat geen enkel respect toonde voor grondrechten en democratie.

Bekijk mijn lezing voor de Radboud Universiteit over hoe het coronabeleid eerlijker en democratischer had kunnen zijn (2021):
Hoe kan het democratiseren van wetenschap helpen in de coronacrisis?

Het is gevaarlijk, de ruimte die Viruswaarheid en FVD van links hebben gekregen in het verzet. Zij zijn nu fors gegroeid, en hebben een stevige volksbeweging neer kunnen zetten. Zij hebben bovendien allerlei traditionele linkse thema’s gekaapt: menselijkere wetenschap en technologie, kritiek op Big Pharma en Big Tech, bottom-up democratisch beleid, hervormingen van de zorg, een integrale blik op ziekte en gezondheid, en natuurlijk de kritiek op de neoliberale elite.

FVD en Viruswaarheid hebben een indrukwekkende verzetsbeweging neergezet, en verdienen daar veel meer credits voor dan ze nu krijgen. Immers, de coronamaatregelen waren vele malen bedreigender dan het coronavirus zelf, en tegen die maatregelen hebben deze partijen moedig en effectief verzet gevoerd.

Tegelijkertijd hebben deze organisaties ook laten zien dat ze niet te beroerd zijn geweest de coronacrisis te gebruiken voor het uitrollen van een nationalistische agenda waarin regelmatig een antiwetenschappelijk sentiment werd aangeboord. Bovendien vloog hun complotdenken hier en daar uit de bocht, hoe kritisch ik ook ben op de wijze waarop complotdenken in de mainstream gestigmatiseerd wordt. En natuurlijk zijn de belangen van allerlei minderheden bij deze partijen niet zo veilig als bij links.

We kunnen het ons dus niet permitteren dat bij een volgende crisis links wederom zo stil is. Er zal een geloofwaardig links alternatief moeten worden gebouwd. Nieuw rechts mag niet nog een keer zo alleen komen te staan in het verzet. In plaats van oordelen, kan links daarom beter leren van wat FVD en Viruswaarheid hebben neergezet tijdens de pandemie.

De toekomst van links zit niet in fusies of technocratie, maar in bottom-up verzet tegen het soort politiek dat we toen hebben gezien: top-down, technocratisch, repressief, grondwetsschendend, teveel macht bij experts en te weinig ruimte voor betrokkenheid bij het volk. Zolang links dit niet oppakt, zal nieuw rechts in het vacuĆ¼m springen.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close