Is het echt zo gek om in buitenaardse reptilians te geloven?

De Britse complotdenker David Icke gelooft in buitenaardse reptilians die achter de schermen de aarde zouden controleren. Raar! Vreemd! Eng! Absurd! Gestoord! Geschift! Weg ermee! Verbieden! Opsluiten!

Het is voor de moderne rationele westerse mens zo makkelijk het verhaal over reptilians weg te zetten als idiote en gevaarlijke kletskoek. Maar in de lange geschiedenis is die moderne rationele westerse mens de uitzondering, en niet de mensen die geloven in wezens als reptilians.

Lees meer over de waarde van complotdenken:
Waarom we vooral veel kunnen leren van complotdenkers

De mens ziet zichzelf pas heel kort (vanaf grofweg de Verlichting) als rationeel. In de vele millennia daarvoor zag de mens zichzelf altijd meer als een mystiek wezen. Een wezen dat onderdeel is van een grotere symbolische orde.

Van Carl Jung heb ik geleerd dat de mens niet begrepen kan worden zonder symbolen. De mens is een symbolisch wezen. In de kern oriënteren we ons in dit universum met symbolen; zonder symbolen zijn we niets.

Het is in het Jungiaanse denken niet goed te zeggen of de mens symbolen maakt, of dat symbolen de mens maken. Symbolen zijn volgens Jung eigenlijk levende wezens met een eigen wil, net als wij. Ze bepalen net zo goed onze wereld als mensen zelf.

Sommige symbolen komen over de hele wereld in ongeveer dezelfde vorm voor. Het reptiel is zo’n universeel symbool. Een archetype, noemt Jung dat.

Lees meer over de visie van Jung op de huidige tijd:
Het Watermantijdperk wijst op het belang van schaduwwerk

Slangen, krokodillen, hagedissen, dinosaurussen, draken en andere reptielen (vaak half mens, half reptiel) spelen een rol in mystieke verhalen van mensen van over de hele wereld.

Het archetype staat vaak voor sluw, berekenend, strategisch, koudbloedig, angst, controle, overleving, hedonisme. Een goede manier om de huidige politieke, financiële en economische topelite van de wereld te beschrijven dus.

Het reptiel als iets dat over de mensen heerst is een symbool zo oud als de mensheid. Het is een archetype van alle tijden en culturen, dat diep verankerd ligt in ons collectieve onderbewuste.

David Icke is ook in het moderne westen overigens niet de enige die over reptilians spreekt. Het archetype speelt een grote rol in allerlei verhalen uit de New Age.

Reptielen zijn voor vele invloedrijke en interessante spirituele denkers gelinkt aan machthebbers op aarde, bijvoorbeeld in verhandelingen over de illuminati en de oeroude verhalen over de Anunnaki. David Icke staat dus in een lange en rijke spirituele traditie die je niet even met een grote zwieper van tafel kan vegen.

Wat ik ook van Jung heb geleerd is dat de vraag of archetypes “echt bestaan” geen juiste vraag is. In het mystieke Jungiaanse denken is de materiële 3D-wereld die de westerse mens als “echt” ziet juist een illusie, en is de wereld van dromen, verbeelding en symbolen de ”echte” wereld.

De mens is in de kern geen rationeel maar een symbolisch wezen, iets wat de arrogante rationele westerse mens helemaal vergeten is. En dus wordt er zo makkelijk neergekeken op het denken van David Icke.

We leven in een zeer mysterieus universum. Het bestaan kent vele lagen en dimensies. Reptilians bestaan “echt”, in vele van die lagen en dimensies. En misschien ook wel in onze materiële derde dimensie, zullen we een open blik houden in een universum met net zoveel sterrenstelsels als korreltjes zand op aarde?

Het reptiel leeft in elk geval in elk mens, via ons reptielenbrein. We hebben zelf in de hand hoeveel ruimte we dat deel van ons brein geven, en hoeveel aan bijvoorbeeld het limbisch brein, waarin ons empathisch vermogen verpakt zit. Dat is wat ik uiteindelijk van David Icke meeneem.

Lees meer over het belang van dialoog met complotdenkers:
Inclusie gaat óók over complotdenkers

Over 100 jaar zullen we in musea leren over die rare ”moderne” westerse mens, en zullen we ons schamen voor zijn beperkte en intolerante blik op de wereld, en voor zijn misplaatste arrogantie en zelfoverschatting.

Natuurlijk is Icke geen heilige. Natuurlijk hebben complotbewegingen een geschiedenis met antisemitisme. Natuurlijk moeten we kritisch zijn. Maar als we iets weten door de geschiedenis, is het dat radicalisering het gevolg is van buitensluiten en wegzetten. En dat geldt ook voor complotdenkers.

Het lijkt nu misschien zo normaal om mee te doen met het veroordelen en het ridiculiseren van Icke. Maar pas op, de tijd is uiteindelijk de scheidsrechter. En ik voorspel: niet David Icke, maar zijn “rationele” critici zullen op de lange termijn herinnerd worden als de gekkies.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close